Feedback

Commentaren van jong en oud op getuigenissen van ex-gedetineerden en hun gevangeniservaring

"Een zeer serene getuigenis die toch erg binnenkwam bij mij. Ik moet er zeker nog van bekomen. (K., Oudenaarde)

"Het kan iedereen overkomen! Gedetineerden zijn mensen zoals jij en ik." (V., Mol) 

"Ik heb de kans gekregen om onlangs de gevangenis van Leuven-Centraal te bezoeken, ik heb er inderdaad niets anders dan mensen ontmoet. Mijn vooroordeel over gevangenen heb ik daardoor van mij af kunnen zetten." (G., Herent)

"Ik heb voor mijn doctoraatsonderzoek met meer dan 40 vrouwelijke gedetineerden gesproken in de Vlaamse gevangenissen, ik kan alleen maar beamen dat dit allemaal "gewone" mensen waren." (A. Brussel)

"Hij vertelde heel openhartig over zijn leven in en na de gevangenis. Hoe lang hij in de gevangenis zat, maar ook hoe moeilijk de terugkeer in de maatschappij was." (M., Lier)

"Hoe paradoxaal dat je moet opgesloten zitten om vrijheid te ervaren. Is het dan echt zo moeilijk om uit de 'ratrace' te stappen?" ( S., Diest)

"Ik begrijp door de voordracht beter welk stigma ex-gedetineerden meedragen na vrijlating." (P., Linden)

"Dat mensen in de gevangenis een soort monastieke ervaring kunnen hebben. Lang alleen zijn in stilte, studeren, lezen, issues uitklaren, persoonlijke processen doorleven. Anders buitenkomen." (V., Antwerpen)

"Voor mij doorbreekt de voordracht mee het taboe dat op mensen met een detentieverleden rust." (L., Sint-Niklaas)

"Heel goed gedaan en mooi gebracht! Ik vond het ook heel dapper dat hij zijn verhaal zo kon vertellen en wou voorbrengen aan ons." (A., Dendermonde)

"Ik ben tot het inzicht gekomen dat sociale contacten, woonst en werk belangrijke factoren zijn om niet te hervallen na vrijlating." (J., Ninove)

Ex-gedetineerde Lieven gaf op vrijdag 17 mei een pakkende getuigenis over zijn leven achter de tralies. Dankzij deze getuigenis kregen onze leerlingen een realistische kijk op het leven achter de tralies. Zonder de feiten te verbloemen of vergoelijken brak de spreker een lans voor menselijkheid. Ook voor gedetineerden. (www.augustinus-bree.be/berichten)

"De voordracht heeft mijn blik op het thema detentie verruimd en ik heb kunnen herkennen dat een ex-gedetineerde meer is dan zijn/haar misdrijf." (B., Mechelen)

"De spreker heeft zeker onze leerlingen geraakt. Hij vertelde op een aangename en rustige manier zijn getuigenis. Hij stond open voor vragen en gaf een duidelijke kijk op het leven in de gevangenis. Knappe getuigenis!" (K. Tessenderlo)

"Ik heb door de voordracht een genuanceerder beeld gekregen van het leven in de gevangenis." (I., Hasselt)

"Wat mij het meest heeft geraakt was zijn antwoord op Lisa haar vraag: wat is uw meest erge gebeurtenis in de gevangenis? Zijn antwoord was dat er een vrouwelijke cipier neergestoken was door een gedetineerde." (T., Halle)

"Ongeloof, begrip, ik werd er stil van. Meer begrip tonen voor mensen die zich terug willen integreren in de samenleving." (C., Herk-de-Stad) 

"Een meer dan ongewone voordracht die impact heeft en blijft beklijven" (B., Mechelen)